OECD: Další pád velké banky není vyloučený

štítek Stalo se přečtete do minuty

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a další mezinárodní finanční instituce by nebyly překvapeny, kdyby v současné finanční krizi došlo k dalšímu pádu nějaké velké mezinárodní banky.

Uvedl to náměstek generálního ředitele OECD Pier Carlo Padoan. Představitel organizace také upozornil na závažné riziko světové deflace.

„OECD, Mezinárodní měnový fond, myslím, že nikdo z nás by nebyl překvapen, kdyby se objevil další krach nějaké velké banky,“ řekl Padoan na tiskové konferenci v Římě. Vrcholná fáze nynější finanční krize vypukla v polovině září bankrotem velké americké investiční banky Lehman Brothers.

Světovému finančnímu systému nyní hrozí „past likvidity“ a všeobecná deflace, tedy ekonomicky zhoubný dlouhodobý pokles cen způsobený klesající poptávkou. „Toto je reálné riziko, před nímž stojíme,“ řekl. Tržní očekávání jsou tak špatná, že i přes masivní ekonomická opatření vlád není dodávaná peněžní likvidita využívána, vysvětlil Padoan.

„Riziko deflace by se mělo brát vážně, uvážíme-li rychlost poklesu cen surovin a to, že recese přinese útlum poptávky,“ řekl činitel OECD.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí