ČEZ možná nabídne domácnostem pevnou cenu elektřiny na celý rok

štítek Stalo se přečtete do minuty

Energetická společnost ČEZ zvažuje možnost nabídnout domácnostem pevnou cenu elektřiny po celý rok. Uvedli to představitelé ČEZ na setkání s novináři. Klient by při tomto systému do konce února příštího roku oznámil na zákaznické lince ČEZ, že chce cenu elektřiny po celý rok 2010 za cenu platnou počátkem roku 2009.

Novinka tak lidem přinese jistotu ceny; vývoj ceny elektřiny na trhu se však nedá předvídat, takže zákazník může vydělat i prodělat. Podobný produkt již nabízí i Pražská energetika.

Druhou zvažovanou variantou u ČEZ je plošné stanovení cen elektřiny na rok 2010 počátkem roku 2009, a ne až ke konci. Firma chce využít současných cen na Pražské energetické burze a nakoupit elektřinu na rok 2010 za ceny platné počátkem příštího roku. O tom, pro kterou variantu se vedení společnosti rozhodne, by mělo být jasno v několika nejbližších dnech, uvedli zástupci firmy.

O možnosti zapojení domácností a malých podnikatelů do obchodu s energiemi se nedávno v tisku zmínil ministr Martin Říman (ODS). Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody firma ale zatím neuvažuje o tom, že by nabídla v průběhu roku další takovou fixaci ceny na příští období.

Energetický regulační úřad minulý týden oznámil, že zákazníci ČEZ od ledna za elektřinu zaplatí o 9,9 procenta více. Zdražení ostře napadla Hospodářská komora a odmítla ho politická opozice.

Ceny elektřiny vzrostly v polovině roku spolu s ostatními surovinami na historická maxima. Od té doby klesají. Cena elektřiny je odvozena hlavně od cen uhlí a emisních povolenek. Současné ceny elektřiny se pohybují kolem 60 eur (asi 1500 korun).

Podle ERÚ mají zákazníci možnost volbou dodavatele elektřiny zásadněji ovlivnit výši platby za neregulovanou část ceny. V loňském roce se změnit dodavatele rozhodlo zhruba 15.000 zákazníků, v letošním roce to bude zhruba dvojnásobek, odhadl ERÚ.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí