Vondra: Záchranný plán EU je dobrým základem pro diskusi

štítek Stalo se přečtete do minuty

Záchranný plán pro evropskou ekonomiku, který minulý týden zveřejnila Evropská komise, představuje dobrý základ pro diskusi, přičemž některá opatření nejsou špatná. Novinářům to v Bruselu řekl vicepremiér Alexandr Vondra. Češi podle něj vítají především snazší přístup ke strukturálním fondům EU a příslib vyšších investic do vědy a výzkumu.

Plán počítá s tím, že do hospodářství Evropské unie, které se potýká se závažnou krizí, v nejbližší budoucnosti poputuje asi 200 miliard eur. Zhruba 170 miliard eur poskytnou jednotlivé členské státy a 30 miliard má být vyhrazeno z unijního rozpočtu. Státy EU jej však ještě musí schválit, přičemž poprvé o něm diskutovaly na dnešním zasedání ministrů pro hospodářskou soutěž, kde Česko zastupoval právě Vondra.

Vlastní verzi záchranného plánu připravuje i česká vláda, vicepremiér ji však nespecifikoval a pouze zdůraznil, že půjde především o podporu exportu. „My tím, že jsme dali do pořádku veřejné finance, tak tam ten prostor k určitému manévrování máme, ale důležité je, aby se postupovalo způsobem, který nepovede k rozvratu veřejných financí v jednotlivých státech Evropy,“ uvedl.

Podle něj je Česko zemí, která si nemůže dělat iluzi, že se mu ekonomický útlum vyhne. „Jsme otevřená ekonomika, která závisí na exportu. Pokud bude recese v Německu, tak se tomu nevyhneme,“ dodal s tím, že případná opatření z české strany se dotknou jak příjmové, tak výdajové stránky státního rozpočtu.

Katastrofické scénáře, před nimiž varují někteří politici a experti, jsou ovšem podle Vondry do jisté míry přehnané. „Není to krize, která by měla parametry roku 1930. To se tady běžte podívat do jakéhokoliv shopping centra a tam uvidíte trošku jinou náladu,“ řekl vicepremiér.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí