Před Vánoci je v ČR levněji pro Američany či Japonce

štítek Stalo se přečtete do minuty

Američané, Japonci nebo Číňané mířící před Vánoci do Čech pořídí proti loňsku nákupy levněji.

Naopak více v tuzemsku zaplatí Britové, Rusové nebo Němci. Vyplývá to z analýzy společnosti Citco-finanční trhy týkající se listopadového vývoje kurzu koruny.

„Pohyb koruny tvrdí, že v pražských zimních měsících mnohem pravděpodobněji potkáte krásnou Japonku, než společensky unaveného Brita,“ uvedl analytik společnosti Citco-finanční trhy Tomáš Volf. Česko je letos totiž pro japonské turisty o čtvrtinu levnější, než před rokem.

Nejvíce naopak na české koruně prodělávají Britové. Zatímco minulý rok dostali za libru 38 korun, dnes to je 31 korun. Kvůli posílení koruny vůči euru je Česko o čtyři procenta dražší pro turisty například z Německa nebo Francie.

Svátky v Česku se nyní vyplatí rovněž Američanům, protože dolar od loňských Vánoc posílil o 11 procent. „Kdo na pohybu české měny nevydělal ani neztratil jsou slovenští občané, pro které je česká koruna levnější o 2,5 procenta,“ dodal Volf.

Levnější koruna pro některé turisty je výsledkem pohybu kurzu až v podzimních měsících, kdy koruna oslabila od letních maxim k euru o téměř tři koruny, k dolaru o více než pět korun.

Rekordů dosáhla koruna ve druhé polovině července, kdy vystoupala až pod 23 korun ze euro. K dolaru se tehdy obchodovala na 14,51 Kč/USD. Uplynulý týden zakončila koruna kolem 25,30 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí