Nakupování na internetu pomocí PayPal

štítky Cestování Nakupování Studium čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

PayPal byl založen v roce 1998 a do podvědomí lidí pronikl především svou masivní reklamní kampaní, kdy každému novému uživateli připisoval na účet deset dolarů. Nelze se tedy divit, že se rozšířil velmi rychle. Že PayPal zažil skutečně velmi úspěšný start, dokazuje i to, že jej v roce 2000 koupila největší internetová aukční síň eBay a učinila z něj svůj hlavní platební nástroj. V současnosti je PayPal největším platebním systémem na internetu s více než 100 miliony klientů.

Jak již bylo řečeno, PayPal je systém umožňující platby po internetu. U nás zatím převládá placení přes dobírku, zatímco v zahraničí jsou platby přes PayPal či platební karty naprosto běžné. PayPal u nás plně funguje od loňského září a uvidíme jestli dokáže zamíchat se stávajícím pořádkem (zatím se mu příliš nedaří proniknout do našich konzervativních myslí).

Služba PayPal je pro každého, kdo vlastní emailovou adresu (což v dnešní době je už samozřejmostí) a platební kartu, poté se můžete na www.paypal.com registrovat; vlastní registrace je velmi jednoduchá. Nejprve je nutno si vybrat typ účtu; PayPal nabízí tři druhy účtů (Personal account, Premier account, Business account) a jak i názvy napovídají, každý další z těchto účtů nabízí lepší služby, ale i vyšší poplatky, takže si skutečně musíte rozmyslet, na co účet potřebujete (pokud máte zájem pouze o nakupování na internetu zcela jistě vám stačí Personal account, ale pokud přemýšlíte o obchodu, raději se podrobně seznamte s možnostmi pokročilejších účtů). Poté co si vyberete typ účtu následuje určení země, ve které žijete, vyplnění osobních údajů a hesla. Nakonec je nutno zaregistrovat vaši platební kartu (PayPal akceptuje platební karty společností: MasterCard, Visa, Visa Elektron – pouze karty ČSOB a ČS – a American Express – u něj se platby provádějí vždy v dolarech) ; tyto karty musí být embosované a musíte mít u nich povoleny transakce po internetu. Jakmile PayPal ověří platnost vaší karty, je vám okamžitě z vašeho bankovního účtu strženo 1,5 eura, které jsou převedeny na váš nový účet na PayPal. Na úplnou registraci je ještě potřeba doplnit čtyřmístný kód, který najdete u příslušné transakce na bankovním výpisu. Nyní máte plnohodnotný účet na PayPal, který můžete využít na všech serverech, které ho podporují. Dokonce je možné skrz něj platit i když na svém účtu nemáte ani korunu – PayPal vám příslušnou platbu (jakmile ji potvrdíte) strhne z vaší platební karty.

Na druhou stranu má tento způsob placení i své nezanedbatelné nevýhody. Tou nejpodstatnější jsou vysoké poplatky. Sice platby z jednoho PayPal účtu na druhý jsou zdarma, ale příjem plateb je zpoplatněn až 3 %. Toto zpoplatnění při miniplatbách nepocítíte, ale při příjmu většího obnosu peněz jsou dost znatelné. Další citelný poplatek zakusíte, pokud váš účet bude nucen konvertovat platbu na cizí měnu, protože kurzy PayPalu jsou dost nadhodnocené (pokud vážně uvažujete o zřízení podobného internetového účtu, ale odrazují vás vyšší poplatky, srovnejte si PayPal s konkurenčními společnostmi, které mají poplatky poměrně nižší, jako třeba PayPay nebo Moneybookers). Pro větší platby do zahraničí jsou tedy i nadále mnohem výhodnější banky.

PayPal je velmi vhodný pro všechny, kdo chtějí posílat drobné platby po internetu či po internetu obchodovat a přitom oceňují rychlost se kterou jsou transakce provedeny (všechny transakce probíhají v online režimu) a je také nepostradatelný pro každého, kdo chce obchodovat na eBay, či na jiných serverech a přitom jim nevadí vyšší poplatky. Pokud však musíte posílat vyšší částky do zahraničí (tak nad 15 000 Kč), tak raději volte standardní způsob bankovního převodu.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí