O Seznam má zájem i ruská Digital Sky Technologies

štítek Stalo se přečtete do minuty

Mezi firmami, které se zajímají o koupi největšího tuzemského internetového portálu Seznam, je údajně i ruská společnost Digital Sky Technologies.

Ta letos v létě získala nadpoloviční většinu v ruském emailovém serveru Mail.ru. ČTK to řekl zdroj obeznámený s děním kolem transakce.

Prodej Seznamu podle ekonomů zkomplikovala globální finanční krize, která mimo jiné zhoršila přístup potenciálních kupců k úvěrovým zdrojům. Požadovaná cena se ještě před vznikem krize snížila z počáteční jedné miliardy USD na zhruba 850 milionů dolarů, tedy asi 14,5 miliardy Kč. To je údajně stále příliš pro další dva zájemce, fond Apax Partners spojený s televizí Nova i Warburg Pincus, který vlastní konkurenční Centrum.cz a Atlas. „Nyní to vypadá tak, že buď Seznam koupí Rusové, anebo z celé transakce sejde,“ uvedl zdroj.

Digital Sky Technologies (DST) je velkým investorem do ruských internetových firem. Vedle největšího emailového webu vlastní výrazné podíly v dalších velkých internetových serverech jako je komunitní web Odnoklassniki.ru nebo nabídka práce Vkontakte.ru a také v poskytovateli elektronických plateb OE Investments.

Spoluvlastníkem stránek Mail.ru je skupina Tiger Global Management, do které patří i současný menšinový akcionář Seznamu Tiger Holding Four. Tiger podle médií již zhruba před rokem Seznamu navrhoval spojení s největším ruským portálem Yandex.ru.

Pro DST začal nedávno pracovat Alexander Tamas, který před tím působil v bance Goldman Sachs jako specialista na internetové projekty. Goldman Sachs má prodej Seznamu od jara na starosti.

Majoritu 70 procent v Seznamu vlastní jeho zakladatel Ivo Lukačovič, který jakékoliv úvahy o prodeji svého podílu popírá. Zbývající podíl drží fondy Tiger Holding Four a Miura International.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí