Důchodci a děti nedostanou příspěvky, které slibovala opozice

štítek Stalo se přečtete do minuty

Důchodci se letos před Vánocemi nedočkají příspěvku 3000 korun, který jim slibovala opozice. Stejně tak děti nezískají v prosinci 2000 korun.

Sněmovna v pondělí tyto záměry socialistů a komunistů zamítla. Levice přišla s návrhy kvůli letošnímu neočekávaně vysokému růstu cen.

„Všechny ty poslanecké návrhy, které přicházejí právě před volbami, jsou nejen populistické, ale pokud by náhodou prošly, tak budou znamenat nabourání rozpočtu v řádu desítek miliard,“ řekl premiér Mirek Topolánek (ODS). Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) by předvánoční příspěvek penzistům zvýšil výdaje státní pokladny o 8,6 miliardy a dětem o další asi 3,5 miliardy.

Jen v prvních dvou měsících roku se ceny meziročně zvedly o 7,5 procenta. V srpnu se zvýšily o 6,5 procenta. Podle levicových poslanců se inflace dotkla právě důchodců a rodin s dětmi.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobírá přes 2,7 milionu lidí. Letošní vládní reforma pak zpřísnila vyplácení přídavků na dítě a sociálních příplatků. Od ledna na přídavek podle údajů ministerstva práce už nedosáhne asi 590.000 z 1,5 m­ilionu rodin, které je do konce roku 2007 pobíraly. Příplatek přestalo dostávat asi 21.000 z 206.000 ro­din. Ministerstvo zdůrazňovalo, že se rodinám snížily daně.

Debata o penzích a situaci rodin se dnes nesla v předvolebním duchu. Krajské a senátní volby se v Česku odehrají za tři týdny. Podle Nečase se situace seniorů za vlád, které od roku 2006 vede ODS, zlepšila. Uvedl, že za tu dobu jen pevná část důchodu vzrostla o 700 korun a že za osm let vlád ČSSD to bylo jen o 160 korun.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí