Firma ECE plánuje s ČR arbitráž až o miliardu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Německá realitní společnost ECE Projektmanagement zvažuje, že povede s Českou republikou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku arbitráž až o jednu miliardu korun kvůli výstavbě obchodního centra v Liberci.

ČTK to v pondělí řekla mediální zástupkyně firmy Petra Vosyková. Ještě na začátku července ECE uvažovala, že od státu bude vymáhat jen 400 milionů korun. Současně firma prý uvažuje o trestním oznámení na odpovědné pracovníky ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Je možné, že žalobu do Štrasburku firma podá ještě během příštích dnů, uvedla mluvčí. Předmětem sporu je údajný nezákonný postup ministerstva v případě výstavby obchodního centra. MMR se k celé nechce vyjadřovat, protože správní řízení nebylo dosud ukončeno, řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

ECE podle již dříve zveřejněných informací nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva pro místní rozvoj, které zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční Multi Development jako účastníka stavebního řízení. Poradní orgán ministerstva, takzvaná rozkladová komise, přitom údajně doporučila ministerské rozhodnutí zrušit.

Společnost Multi Development s nizozemskými vlastníky, která staví konkurenční obchodní centrum, získala stavební povolení jako první. Po pár měsících se však objevil konkurenční projekt společnosti ECE, který firma Multi napadla u libereckého magistrátu s tím, že ji znevýhodňuje. Neuspěla však ani po odvolání u krajského úřadu. Jako účastníka řízení společnost Multi uznalo až ministerstvo pro místní rozvoj.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí