Letos už asi termín přijetí eura nepadne

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

O termínu přijetí eura už letos pravděpodobně vláda nerozhodne, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Sám by si prý přitom velmi přál, aby o termínu vláda rozhodla příští rok na podzim. Sociální demokracie by termín stanovený na 1. ledna 2013 podpořila, uvedl v diskusi stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Myslím, že rok 2013 nebo 2014 jsou technicky dobré termíny“ řekl Sobotka. „Pokud budeme konzultováni, tak rok 2013 podpoříme,“ do­dal.

Stanovení termínu přijetí eura na 1.1.2013 prosazuje také ministr pro místní rozvoj a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle Kalouska je však k takovému kroku nutná shoda napříč politickým spektrem, která v současnosti chy­bí.

Vláda termín eura odmítá zatím určit s tím, že je nejdříve nutné provést nutné ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance. Konkrétní termín neobsahuje podle dostupných informací ani pravidelný materiál ministerstva financí a České národní banky o sladěnosti české ekonomiky s eurozónou, který by měla na podzim projednat vláda.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla by měla vláda zveřejnit termín přechodu Česka na společnou evropskou měnu ještě do konce letošního roku.

„Pokud se podaří dotáhnout základní reformy do konce tohoto roku, je zvládnutelný termín od 1. ledna 2012, realistický termín je o rok později“ řekl v polovině září na zahájení brněnských strojírenských veletrhů Míl s tím, že vstup do eurozóny je nevratný proces, na nějž se musí ČR připravit, aby poté neměla česká ekonomika velké problémy.

Pro co nejrychlejší stanovení termínu přijetí eura je také předseda Evropské komise José Barroso. Ke stanovení data přijetí eura koncem července vyzvaly vládu Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy. Česká ekonomika je podle nich silně orientovaná na export a vývozci doplácejí na rostoucí kurz koruny.

Jednotnou měnou by do tří let měli platit všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se euro používá již několik let, Slovensko ho zavede od ledna příštího roku. Polsko minulou středu oznámilo, že chce přejít na euro v roce 2011. Ze zemí bývalého východního bloku už platí eurem Slovinsko, celkem ho nyní ze 27 států EU používá 15.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí