Sněmovna bude jednat o plánu záchrany bank zřejmě v pondělí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Plán podpory finančního systému, na který má být vynaloženo až 700 miliard dolarů (téměř 12 bilionů Kč), se bude projednávat na půdě Sněmovny reprezentantů v pondělí. Agentuře Reuters to řekl předseda výboru pro bankovní a finanční služby Sněmovny Barney Frank. Plán je zatím největší pomocí tohoto druhu v historii Spojených států.

Po maratonu jednání dnes přišli představitelé obou stran v Kongresu s předběžnou dohodou, která upravuje některé klíčové části původního programu navrženého vládou. Vydláždili tak cestu pro rychlé schválení největší vládní pomoci pro trhy od velké krize v roce 1929.

Američtí zákonodárci jsou pod tlakem, aby dokončili dohodu o vzniku vládního fondu, který by odkoupil špatné úvěry od bank a pomohl jim přežít úvěrovou krizi ohrožující globální ekonomiku. Velká část zákonodárců však zatím návrh záchranného plánu neviděla, a je tak velmi nepravděpodobné, že by Kongres schválil plán před pondělním otevřením asijských trhů. Senátoři však zatím většinou v médiích vyjadřují podporu plánu.

Plán má umožnit vládě za pomoci obrovské částky peněz od daňových poplatníků koupit špatné hypoteční úvěry od široké škály finančních institucí, a obnovit tak důvěru ve finanční trhy. Má také odvrátit riziko prohloubení poklesu, který ohrožuje i Evropu.

Podle představitelů Kongresu ke zlomu v jednání došlo dnes ve chvíli, kdy demokraté souhlasili, že součástí zákona bude i požadavek republikánů, aby vláda raději pojistila špatné hypoteční úvěry, než aby je odkoupila. Tím by se snížila částka, která má být použita na záchranu bank. Důležitým bodem je také rozhodnutí, že finanční firmy by zaplatily vládě případné ztráty. Podle návrhu by firmy, které získají pomoc, měly být dodatečně zdaněné v případě, že se vládě po pěti letech nepodaří získat vynaložené peníze na pomoc zpět, napsaly agentury AP a Reuters.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí