Bush: Záchranný plán pro finanční sektor Kongres určitě přijme

štítek Stalo se přečtete do minuty

Americký prezident George Bush dnes vyjádřil přesvědčení, že i přes neshody na podrobnostech záchranného plánu pro finanční sektor bude legislativa Kongresem v nějaké podobě přijata. „Schválení balíku prosadíme,“ uvedl Bush ve stručném prohlášení.

Debata o schválení plánu podpory amerického finančního systému v Kongresu se v noci na dnešek zkomplikovala a někteří začali mluvit o kolapsu jednání. Velké výhrady má zejména část republikánů, kteří jsou proti tomu, aby vláda použila tak obrovské sumy od daňových poplatníků na záchranu soukromých investorů.

Podle prezidenta se dalo očekávat, že jednotliví zákonodárci budou s různými částmi plánu nesouhlasit. Dodal však, že nutnost zásahu si uvědomují všichni. „Nikdo nezpochybňuje, že něco podstatného se musí udělat,“ uvedl Bush

Vláda o víkendu předložila Kongresu návrh podpory finančního systému, na který má být vynaloženo až 700 miliard dolarů (až 11,6 bilionu Kč). Těmito penězi mají být od finančních institucí vykoupena neprodejná hypoteční aktiva, která stahují finanční firmy do těžkých ztrát a ohrožují stabilitu celého systému.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí