ČSÚ: Důvěra v ekonomiku klesla

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Důvěra v domácí ekonomiku v září opět klesla. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 3,1 bodu.

Důvěra spotřebitelů se snížila o 1,1 bodu, důvěra podnikatelů je proti srpnu nižší o 3,4 bodu. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně je důvěra v českou ekonomiku nižší o 10,3 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 3,8 bodu a důvěra podnikatelů se snížila o 11,8 bodu, uvedl ČSÚ.

Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že ve srovnání se srpnem očekávají pro příštích 12 měsíců mírné zlepšení celkové ekonomické situace a zhoršení své finanční situace. Oproti minulému měsíci se mírně snížil podíl dotázaných, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Snížil se i podíl těch, kteří mají v úmyslu spořit.

V průmyslu se v září hodnocení současné ekonomické situace mírně snížilo. Kleslo i hodnocení celkové zahraniční poptávky. Pro příští tři měsíce průmyslové podniky předpokládají zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři měsíce nižší než v srpnu, pro příštích šest měsíců už průmyslové podniky počítají se zlepšením své ekonomické situace. Celkově se ukazatel důvěry v průmyslu meziměsíčně snížil o šest bodů a je o 17,3 bodu nižší než před rokem.

Hodnocení současné ekonomické situace se u stavebních podnikatelů v září oproti minulému měsíci mírně zvýšilo, hodnocení současné celkové poptávky se u nich naopak snížilo. Pro příští tři měsíce však stavebníci předpokládají zrychlení tempa stavební činnosti při udržení příznivého vývoje zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami stavební firmy odhadují na 9,2 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace stavebníků jsou pro příští tři měsíce mírně vyšší než v srpnu, pro příštích šest měsíců jsou ale nižší. Celkově se ve stavebnictví ukazatel důvěry meziměsíčně snížil o půl bodu, je ale o 5,5 bodu vyšší než před rokem.

U obchodníků se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání se srpnem snížilo. Mírně se snížila jejich očekávání pro příští tři měsíce a pro příštích šest měsíců se nezměnila. Zásoby se podle obchodníků v září nepatrně snížily. Celkově ukazatel důvěry proti srpnu sestoupil o 1,3 bodu a je o devět bodů nižší než v září 2007.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání se srpnem mírně snížilo. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se také mírně snížila. Nepatrně se zvýšila očekávání ekonomické situace se pro příští tři měsíce a pro období příštích šesti měsíců se naopak snížila. Celkově ukazatel důvěry proti minulému měsíci klesl o jeden bod a meziročně je nižší o osm bodů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí