ČNB: ČR je od finanční krize izolovaná

štítek Stalo se přečtete do minuty

České finanční trhy jsou od globální finanční krize z větší části izolovány a nevyžadují žádná speciální opatření na jejich podporu. Řekl to ve čtvrtek člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl.

Centrální banky několika zemí v těchto dnech dodávají na trh úvěry za miliardy dolarů, aby podpořily globální finanční systém. Ten se i po několika takových intervencích stále potýká s nízkou likviditou, která se projevuje i nedostatkem ú­věrů.

Hampl řekl, že s výjimkou pražské burzy, která jen v tomto měsíci klesla o více než 13 procent, jsou peněžní trhy v bezpečí. U akciového trhu jde o to, že na impulzy reaguje prakticky okamžitě.

Centrální bankéři ve světě teď sledují, jaký bude osud plánu záchrany finančního systému ve Spojených státech. Tamní centrální banka spolu s ministerstvem financí navrhly systém podpořit částkou až 700 miliard dolarů (asi 11,6 bilionu Kč). Návrh se teď projednává v Kongresu.

ČNB bude na zasedání bankovní rady posuzovat svou měnovou politiku. Analytici očekávají, že základní úroková sazba zůstane na 3,5 procenta, kam ji ČNB snížila v srpnu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí