Finanční krize přijde až na 1,3 bilionu USD

štítek Stalo se přečtete do minuty

Celkové náklady na řešení krize, která nyní sužuje finanční trhy ve světě, by se mohly vyšplhat na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu asi 21,5 bilionu Kč.

Odhaduje to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Původně fond hovořil o částce od jednoho bilionu do 1,1 bilionu dolarů.

Fond uvedl, že kvůli problémům na finančních trzích poroste světová ekonomika v letošním roce pomaleji než se předpokládalo. Recesi by se však měla vyhnout. Nic se nemění ani na dřívějších vyhlídkách, podle nichž se v příštím roce globální ekonomika začne zotavovat.

„Navzdory velmi reálnému riziku a obavám je moje dnešní sdělení v zásadě příznivé,“ řekl první náměstek ředitele měnového fondu John Lipsky, který měl přednášku na Kalifornské univerzitě. Recesi je možné se vyhnout jen za předpokladu, že jednotlivé státy přijmou odpovídající opatření.

MMF vydává dvakrát do roka zprávu o výhledu světové ekonomiky, vždy na jaře a na podzim. Aktualizovaná podzimní zpráva bude zveřejněna v říjnu. Globální ekonomika loni vzrostla o pět procent a fond dosud uváděl, že na konci letošního roku tempo růstu klesne asi na tři procenta. Příští rok už ale fond počítal se zrychlením růstu asi na čtyři procenta.

Lipsky řekl, že v zemích nejvíce zasažených finanční krizí by pro politiky měla být hlavní prioritou obnova fungování trhu a rovněž prevence dalšího prohlubování krize důvěry. Dobré je podle něj rozhodnutí americké vlády podpořit hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac.

Lipsky také řekl, že ve Spojených státech i v jiných zemích bude nutná přímá finanční intervence, aby bylo možné dostat z bilance bankovních domů špatná aktiva a rekapitalizovat finanční systém. Podle Lipského je ale teď příznivou zprávou pokles cen ropy, který ulehčuje situaci spotřebitelům.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí