Novela daní z příjmů má šanci

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v prvním čtení podpořila vládní návrh, aby daň z příjmů zaměstnanců v příštím roce zůstala na 15 procentech.

Výměnou za to by mělo klesnout sociální pojištění o 1,5 procenta. Novela má ale jen malou šanci, že uspěje i v závěrečném hlasování. Vládní verzi totiž odmítá opozice i několik stranických rebelů ODS kolem poslance Vlastimila Tlustého. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Ministr financí Miroslav Kalousek ve sněmovně řekl, že nepodpoří žádné řešení, které by znamenalo větší nároky na státní rozpočet, než vládou navržená úprava. S Tlustým prý kompromis hledat nebude. Podle Tlustého je tak prakticky vyloučeno, že by on a jeho spojenci Juraj Raninec a Jan Schwippel vládní návrh v závěrečném hlasování podpořili. „Návrh pana ministra Kalouska beze změny nepodpoříme. On diskusi s námi odmítl, a tím bych považoval tuto záležitost za vyřízenou,“ prohlásil Tlustý.

Tlustý tvrdí, že nepodpoří jakékoli konečné znění zákona, které bude znamenat zvýšení dříve schválené daňové sazby. Ta má od ledna klesnou ta 12,5 procenta. Je podle něj mnoho variant, jak zajistit skutečné snížení daní. Vláda ale prý poslance postavila před situací, kdy vybírají mezi dvěma „blbými“ možnostmi.

„Mně je úplně jedno, co bude dělat pan Tlustý. Já předkládám sněmovně návrh, který má podle mého názoru význam pro všechny – i pro nízkopříjmové skupiny. Ten návrh jsem připraven hájit,“ reagoval Kalousek. Neschválení návrhu by znamenalo vyšší daňovou zátěž pro lidi s nižšími a středními příjmy. „Nerad bych, aby státní rozpočet vydělával zrovna na nízkopříjmových skupinách, proto předkládám tento návrh,“ zdůraznil ministr.

Novelu chtějí ve výboru zásadně přepracovat i poslanci KSČM. Sociální demokracie ji navrhla rovnou zamítnout, tento návrh ale neprošel. Hlasovali pro něj pouze poslanci ČSSD a jejich bývalý kolega Evžen Snítilý. Tlustý se zdržel, stejně jako jeho Raninec a Schwippel. Zdrželi se i poslanci KSČM.

Podle pravidel, která nastavila loňská reforma veřejných financí, by od příštího roku klesla zaměstnancům a podnikatelům sazba daně z příjmu na 12,5 procenta. Současně s tím by se ale snížily slevy na dani tak, že by řada lidí v konečném součtu platila daně vyšší než letos.

Proto ministerstvo financí přišlo s projednávanou novelou. „Tato varianta je fiskálně šetrná,“ prohlásil Kalousek. Snížení daně z příjmu by podle něj kromě jiného poškodilo příjmy krajů a obcí, protože jde o sdílenou daň. Pokud by novela neprošla, státní rozpočet by si polepšil o zhruba šest miliard a jeho schodek by potom o takovouto částku klesl, řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí