E&Y: Finanční krize nutí české podniky měnit strategické plány

štítek Stalo se přečtete do minuty

Současná situace na světových trzích ovlivněná úvěrovou krizí v USA i dlouhodobé přibližování ekonomiky ČR k EU přináší nutnost změn střednědobých a dlouhodobých plánů českých podniků.

Vlastníci a manažeři musí v řadě případů zvážit či zahájit restrukturalizaci své firmy, neboť ČR přestává být z globálního pohledu zemí s nízkou cenou lidské práce. Ohroženi jsou podle odborníků Ernst & Young zejména exportéři do dolarové zóny.

České společnosti musí podle E&Y nejen reagovat na zpomalení ekonomického růstu a pokles dolaru vůči euru, ale zároveň reagovat na další rizika. Mezi ně patří zvyšující se cena lidské práce, vysoká energetická náročnost, často absence silné značky a slabá vyjednávací pozice vůči odběratelům. Dlouhodobějším problémem je prý nízká produktivita práce a spoléhání se na nákladovou výhodu Česka proti západní Evropě.

„ČR již dávno nepatří mezi nejlevnější destinace, v regionu střední a východní Evropy se dnes naopak řadí mezi nejdražší lokality. Pro zvýšení konkurenceschop­nosti je třeba se více zaměřit na kvalitní výrobky a služby s vyšší přidanou hodnotou. Nezbytná je inovace výrobků, zvyšování přidané hodnoty lidské práce, budování silné image značky a dalších necenových konkurenčních výhod,“ uvedl partner transakčního poradenství Ernst & Young v ČR Jiří Prokop.

Nejvíce ohroženi jsou podle E&Y exportéři mimo země eurozóny. Lze prý předpokládat, že současný vývoj by mohl mít v nejbližší budoucnosti negativní vliv na subdodavatele pro automobilový průmysl, sklářský průmysl a porcelánky, textilní průmysl, výstavba nemovitostí a v souvislosti s ním pak v delším časovém horizontu také na stavebnictví.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí