Průměrný důchod se od ledna zvýší o 330 Kč

štítek Stalo se přečtete do minuty

Důchody se v lednu zvednou v průměru o 330 korun. Průměrná starobní penze by tak měla činit 9985 korun. Schválila to v pondělí vláda.

Procentní část penze, která se vypočítává podle odpracovaných let a odvodů, se zvýší o 4,4 procenta. Pevný díl, který je pro všechny stejný, zůstane 2170 korun. O 4,4 procenta porostou i příplatky k důchodu pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich.

Starobní, pozůstalostní a invalidní důchody pobírá zhruba 2,7 milionu lidí, z toho starobní důchod asi dva miliony. Penze, které se skládají z pevného a procentního dílu, se každoročně zvyšují v lednu. Příští rok se tedy zvednou v průměru celkem o 3,4 procenta. Podle opozice a odborů je zvýšení nedostatečné. Letos dostali senioři kvůli neočekávaně vysokému růstu cen mimořádně přidáno i v srpnu, a to všichni stejně 470 korun.

Do důchodů by mělo podle propočtů ministerstva příští rok putovat zhruba o 11,1 miliardy korun víc než letos. V tomto roce by se na penze mělo vydat kolem 311 miliard. Od ledna by měla reálná hodnota starobního důchodu činit 111,5 procenta reálné hodnoty roku 1989. Penze by měla představovat 40,2 procenta průměrné mzdy.

Podle ministra práce Petra Nečase tak od letošního do příštího ledna po dvou pravidelných a jedné mimořádné valorizaci průměrný starobní důchod vzroste o 1146 korun. Výše průměrného starobního důchodu nyní podle ministerstva práce činí 9616 korun, do konce příštího roku by měla překročit hranici 10.000 korun. Penze jsou pro politické strany jedním z předvolebních témat. Česko za necelý měsíc čekají senátní a krajské volby. Opoziční ČSSD navrhla, aby důchodci ještě letos dostali kvůli inflaci mimořádný příspěvek 3000 korun. Záměr by měla tento týden začít projednávat sněmovna.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí