Lloyds TSB koupí HBOS za 12,2 miliardy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Britská bankovní skupina Lloyds TSB se dohodla na koupi největší britské hypoteční banky HBOS za 12,2 miliardy liber (asi 368 miliard korun). Spojením vznikne dominantní aktér na britském trhu hypoték a úspor.

HBOS se ocitla v problémech kvůli hypoteční a úvěrové krizi, v poslední době zejména proto, že razantně vzrostly úroky z mezibankovních půjček, na nichž je tato banka do značné míry závislá. Poslední týden akcie HBOS ztrácely desítky procent a vládě to stále více připomínalo těžké politické potíže, spojené s loňskou nezdařenou záchranou hypoteční banky Northern Rock.

„HBOS vehnal do rukou Lloyds TSB s podporou britské vlády strašák dalšího nájezdu střadatelů na vklady zároveň s útokem na mezibankovní financování, který již HBOS zakouší,“ řekl agentuře Reuters analytik Sandy Chen z firmy Fanmure Gordon. Po pondělním bankrotu Lehman Brothers prudce vzrostly úroky na mezibankovním trhu a sazba na jednodenní dolarové úvěry se dostala nad deset procent. Přitom oficiální sazba centrální banky USA je nyní pouhá dvě procenta.

Lloyds nabízí za každou akcii HBOS 0,83 své akcie, což oceňuje akcii HBOS na 232 pencí. To je 58 procent nad poslední tržní cenou HBOS. Akcie HBOS dnes v reakci na zprávu vyskočily o 44 procent na 212 pencí a akcie Lloyds posílily o jedno procento.

Lloyds si od převzetí slibuje, že do roku 2011 se díky němu zvýší její zisky o jednu miliardu liber ročně. Spojení také podle banky posílí její schopnost obsluhovat zákazníky v současných obtížných podmínkách na trhu. Akcionáři Lloyds budou mít na spojené skupině 56 procent a nejvyšší vedení banky zůstane stejné jako nynější vedení Lloyds TSB.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí