Ruská vláda vynaloží na stabilizaci trhů až 500 miliard rublů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ruská vláda je připravena vynaložit až 500 miliard rublů (až 20 miliard USD; 327 miliard Kč) na odkup akcií, pokud se situace na burzách nestabilizuje. Podle agentury RIA to včera řekl ministr financí Alexej Kudrin. Vláda by přitom mohla nakupovat akcie soukromých i státních firem.

„Nastala situace, kdy cena akcií velkých a vlivných podniků, včetně těch se státní účastí, klesla na takovou úroveň, která už nemá nic společného s realitou,“ cituje RIA ministra.

Vláda zpočátku vynaloží polovinu plánované sumy a druhou použije, jen pokud to bude nutné. Očekává přitom, že investice zvýší hodnotu firem, v nichž bude stát akcie odkupovat.

Chystaný krok vlády je podle agentury Reuters součástí opatření, která mají přispět ke zklidnění situace na finančních trzích. Opatření sjednal prezident Dmitrij Medveděv s představiteli vlády a bankéři.

Kudrin ve vysílání televizní stanice Vesti 24 také oznámil, že vláda zatím odsunula rozhodnutí ohledně snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na příští rok. V dohledné době ale vydá rozhodnutí o nových daňových úlevách v odvětví těžby ropy.

Kudrin řekl, že vláda bude iniciovat odkupy akcií, pokud zůstanou ruské firmy delší dobu podhodnoceny. Vláda prý očekává, že bude mít z takových investic zisk.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí