V ČR chybí až 300.000 kvalifikovaných pracovníků

štítek Stalo se přečtete do minuty

V Česku nyní chybí podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy přibližně 300.000 kvali­fikovaných pracovníků.

ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí svazu Milan Mostýn. Oficiální statistiky hovoří o 150.000 volných místech. Podle svazu v nich ale nejsou započteny všechny požadavky firem. Nedostatek hlásí společnosti ze stavebnictví, strojírenství, dopravy i dalších oborů. V ČR je přitom nyní asi 300.000 nezaměs­tnaných.

V ideálním případě by tak mohl najít zaměstnání každý, kdo je nyní v evidenci úřadu práce. To je však podle ekonomů nereálné. Část nezaměstnaných vůbec pracovat nechce a velká skupina lidí nemá potřebné vzdělání. Právě nedostatek kvalifikovaných lidí je podle odborníků vedle silného kurzu koruny a legislativy jedním z důvodů, proč by mohli v příštích letech někteří investoři opustit Česko nebo alespoň své zdejší podnikání dál nerozvíjet.

Podle svazu by měl v ČR vzniknout lepší monitorovací systém, který by poptávky podniků po zaměstnancích sledoval. Měly by se na něm podílet úřady práce, Český statistický úřad, svazy podnikatelů i samotné firmy, míní Mostýn. „Nezbude zřejmě nic jiného, než aby stát sbíral podrobněji potřebná data. Dnes nemá ani stát ani firmy představu o tom, kolik pracovníků a v jakých oborech vlastně přesně chybí,“ doplnil.

Už dlouho se mluví o palčivé situaci ve strojírnách, stavebních firmách nebo u dopravců. Řidiče marně hledají logistické firmy i dopravní podniky. „Jsou ale firmy, kde chybí velké množství lidí a úřady práce to ani neví, protože jim to zaměstnavatel neoznámí,“ poznamenal Mostýn. Oproti tomu jsou firmy, které v posledních letech spíše snižují stavy. Týká se to hlavně textilního průmyslu nebo zemědělství.

Míra nezaměstnanosti v Česku podle srpnových údajů dosáhla 5,3 procenta. Analytici teď očekávají její mírné zvyšování.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí