Spekulace kolem AIG zastavily pád cen akcií na Wall Street

štítek Stalo se přečtete do minuty

Americké akcie zahájily úterní obchodování dalším silným propadem, za kterým stál hlavně vývoj kolem největší světové pojišťovny American International Group (AIG).

Spekulace o případné státní pomoci tomuto ústavu ale později způsobily, že indexy ztráty smazaly a začaly mírně růst.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.871 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,6 procenta na 1185 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal 0,5 procenta na 2169 bodů.

Televizní stanice CNBC uvedla, že státní orgány o pomoci pojišťovně opět uvažují, i když v pondělí intervenci s pomocí veřejných prostředků v zásadě vyloučily. Akcie AIG, které ztrácely až 65 procent, se vzpamatovaly a ztráty zmírnily na zhruba 38 procent. Ministerstvo financí ani centrální banka ale zprávu CNBC nekomentovaly.

Indexy se pak zbavily ztrát a začaly růst. Dow Jonesův index byl za další hodinu pevnější o 0,2 procenta, index S&P 500 vzrostl o 0,1 procenta a Nasdaq Composite si připsal rovněž 0,1 procenta.

O víkendu se spekulovalo, že AIG požádá americkou centrální banku o překlenovací úvěr ve výši 40 miliard dolarů, dohady se ale nepotvrdily. V pondělí si AIG sice zajistila asi 20 miliard dolarů, které získá přesunem aktiv v rámci vlastního kapitálu, stále to ale nestačí.

Trhy nyní čekají na výsledek zasedání měnového výboru centrální banky, na němž by se mohlo rozhodnout o snížení úrokových sazeb. V současné době je základní úrok v USA na dvou procentech a pokud by se snížil, firmám by se usnadnil přístup k čerstvému kapitálu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí