Družstva COOP budou mít vlastní síť čerpacích stanic

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Družstva COOP budou mít podle Hospodářských novin (HN) vlastní síť čerpacích stanic, které budou prodávat jen nejprodávanější benzin Natural 95 a naftu. Pohonné hmoty nabídne zákazníkům do konce roku přes 40 prodejen.

„Do konce letošního roku připravujeme spustit pod značkou COOP pumpy u družstevních prodejen,“ řekl deníku Zdeněk Juračka, předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev, která vystupují pod tímto jménem. Podle něj zájem o vlastní pumpu projevilo 43 z celkem 51 družstev.

Zájem je podle Juračky nečekaně velký, protože mnohé prodejny vlastní i přilehlé pozemky, na kterých je možné čerpačku bez velkých nákladů postavit. Navíc svaz, který celou akci připravil, nabídl družstvům, že jim na pumpu půjčí nebo že si ji mohou od něj pronajmout, uvedly HN.

Smlouva s firmou Tenax, která figuruje v projektu na novou síť družstevních pump jako jeden z dodavatelů, je přitom podle Juračky už před podpisem. Má jít o nízkonákladové čerpačky, které budou vydávat jen jeden druh benzinu, a to nejprodávanější Natural 95 a naftu. „Naším cílem je nabídnout další novou službu, aby k nám lidi chodili více nakupovat. Budou na nich uplatňovány i různé slevy jako bonus za nákup v našem obchodě,“ dodal.

Pohonné hmoty nyní prodávají na 3500 místech, uvedly HN. Podle šéfa Společenství čerpacích stanic v ČR Ivana Indráčka už jich je moc. V případě kdy se do benzinek pouští COOP, jde ale podle něj o konkurenční výhodu, která může obchodníkům vytáhnout jejich celkový zisk. „Supermarkety se do pump nepouštějí proto, aby měly zisk, ale aby si udržely zákazníky, kteří u nich nakupují,“ vysvětlil.

Levnější benzin už prodávají řetězce Globus, Makro, Tesco a Ahold – Hypernova. Dohromady už mají 62 pump. Loni pumpy u hypermarketů díky rostoucímu zájmu řidičů prodaly už kolem 6,3 milionu litrů, což je víc než deset procent z celkového prodeje, píše list.

Skupině COOP, do které patří zhruba 3000 družstevních prodejen, v prvním pololetí letošního roku stouply tržby meziročně o 7,4 procenta na 13,8 miliardy korun. Spotřební družstva za prvních šest letošních měsíců vykázala souhrnný zisk téměř 130 milionů korun.

Spuštění pump je součástí balíčku služeb, které chystá COOP rozjet letos v rámci chystané expanze na trhu. V bývalých prodejnách Jednota a Konzum, které teď vystupují pod jménem COOP, bude možné vybírat hotové peníze při placení kartou přímo na pokladně, dobíjet kredit na mobilu a také platit složenky, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí