Poslance čeká na zářijové schůzi jednání o balíku daňových návrhů

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Projednávání balíku vládních i opozičních daňových návrhů čeká poslance na blížící se zářijové schůzi.

Kromě toho by se v ekonomických bodech měli vrátit k opozičnímu návrhu, aby státní energetickou koncepci schvalovala sněmovna místo vlády. V závěrečném čtení by měla sněmovna schvalovat zákon, který umožní státu v letošním roce skupovat vydané státní dluhopisy před jejich splatností.

Vládní návrh novely zákona o dani z příjmů přichází se snížením sazby sociálního pojištění pro příští rok o 1,5 procenta. Daň z příjmu naproti tomu zůstane na 15 procentech. Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že tak ušetří všichni. Poplatníci by měli ušetřit řádově stokoruny měsíčně. Vnitrostranický rebel v ODS Vlastimil Tlustý již dříve ohlásil, že tento krok ale nepodpoří. Jde podle něj o porušení loňských dohod, kdy mu prý premiér Topolánek slíbil, že daň klesne na 12,5 procenta.

Další vládní daňové návrhy kromě jiného ruší osvobození novostaveb od daně z nemovitosti. Dosud jsou osvobozeny na 15 let od kolaudace. Ruší se i pětileté osvobození pro ty stavby, které jejich majitelé zateplili. Nově by od darovací daně měly být osvobozeny dary například na veřejně prospěšné účely.

Na řadu přijde i návrh ČSSD na snížení spotřební daně z pohonných hmot. To má pomoci omezit tlak na růst jejich cen, který se odehrával v době, kdy s tímto návrhem ČSSD přišla. Vláda s návrhem nesouhlasí, není ale vyloučeno, že navrhovatelé získají na svou stranu hlas poslance Tlustého. Ten snížení daně označil za správný krok. Sám takovýto návrh předkládal ještě jako opoziční poslanec před třemi lety, tenkrát s ním ale neuspěl.

Jeho stranický kolega Michal Doktor ale varuje, že tento návrh by přivedl Česko do konfliktu s Bruselem. Sazby pro spotřební daně se přepočítávají podle kurzu platného k prvnímu říjnovému pondělku a platí pro následujících 12 měsíců. Zatímco loni 1. října stálo euro 27,54 Kč, letos je v současnosti zhruba o tři koruny levnější.

Sněmovna bude také v prvním čtení posuzovat vládní novelu energetického zákona. Podle ní by například většinu přípojek elektřiny k novostavbám měly nově hradit distribuční firmy.

Opoziční návrh novely zákona o hospodaření s energií, který je rovněž na programu, opět přichází s tím, aby energetickou koncepci schvalovala sněmovna místo vlády. To by mohlo za jistých okolností otevřít cestu k výstavbě nových jaderných bloků. Současná vládní koalice má ale ve svém vládním programu napsáno, že o jejich výstavbu naopak usilovat nebude.

Poslanci se sejdou v úterý 23. září odpoledne. Jejich schůze by měla trvat do pátku, tedy asi tři a půl dne. Celkem musí stihnout projednat kolem 30 bodů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí