NKÚ: Železnice špatně hospodaří s penězi na bezpečnost

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Na železnici se špatně hospodaří s penězi určenými na zvyšování bezpečnosti kolejové dopravy. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Terčem kritiky se staly především České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. NKÚ upozornil hlavně na zvyšování nákladů v průběhu staveb. Obě dotčené organizace kritiku odmítají.

NKÚ se zaměřil na projekty z let 2005 až 2007. U sledovaných 101 projektů se během této doby navýšily náklady oproti předpokladům z pěti miliard na šest miliard korun. U 26 akcí se náklady v průměru zvedly téměř o 80 procent. Valné to podle NKÚ nebylo ani s termíny. Včas se dokončilo pouze 68 procent staveb.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally může být jedním z důvodů navýšení technologický vývoj. „Ty technologie jsou třeba rychlejší, ale protože jsou nové, tak jsou dražší,“ řekl Halla. Doplnil, že bezpečnost na železnici je prioritou SŽDC.

Zvyšování bezpečnosti na železnici financuje fond dopravy v rámci programu Zajištění bezpečnosti železničního provozu a cestujících (BŽPC). Jak ale zjistil NKÚ, část peněz obě organizace využily i na jiné stavby než pouze na bezpečnost. České dráhy například daly 277.000 na rekonstrukci provozovny rychlého občerstvení, 150.000 šlo na návrh umístění historické výhybky.

Mnohem závažnější pochybení však NKÚ nalezl u SŽDC. Správa prý použila prostředky určené na bezpečnost na stavbu několika objektů, které poté převedla v rozporu se smluvními podmínkami do majetku třetích osob. Celkem šlo o sedm milionů korun.

Za 150.000 Kč si správa nechala zpracovat studii vlivu stavby na životní prostředí (EIA) u jedné ze stanic, ačkoliv studie již byla zpracována dříve. SŽDC tak zaplatila za stejnou práci dvakrát.

SŽDC i České dráhy ale své kroky hájí a některé závěry NKÚ popírají. Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly rekonstrukcí bufetu dráhy nepochybily. „Uvedená stavba jako celek vedla k významnému zvýšení bezpečnosti v lokalitě a ke snížení zakázaného pohybu osob v kolejišti, kde docházelo k jejich přímému ohrožení na životě,“ řekl Kubala.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí