RRTV dala ČT pokuty 2,7 milionu kvůli reklamě a sponzoringu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) deset pokut v celkové výši 2,7 milionu korun v rozmezí od 50.000 do milionu Kč.

Důvodem je, že podle RRTV veřejnoprávní televize porušila pravidla pro vysílání reklamy a sponzorování pořadů. Rada to ve čtvrtek ČTK sdělila v tiskové zprávě. Pokuty jsou pro ČT jedny z nejvyšších, které letos od rady dostala. ČT se ale může proti nim bránit u soudu, což zřejmě udělá i v tomto případě, vyplývá z vyjádření mluvčího ČT Ladislava Štichy.

Zároveň rada zahájila s ČT osm správních řízení pro možné porušení zákona v podobě překročení povoleného denního limitu odvysílané reklamy.

Sedm pokut se týká toho, že údajně ČT odvysílala v sedmi případech loni v prosinci a pak od 20. března do 28. dubna letošního roku podle rady neoddělenou reklamu. „Byly to sponzorské vzkazy, které měly povahu reklamy,“ řekl ČTK předseda rady Václav Žák. Provozovatel vysílání je podle zákona mimo jiné povinen zajistit, aby reklamy a teleshopping byly rozeznatelné a u provozovatele TV vysílání zřetelně zvukově, obrazově či zvukově-obrazově oddělené od ostatních částí programu.

Další tři pokuty ve výši dvakrát 50.000 a jednou milion korun dostala veřejnoprávní televize kvůli tomu, že podle rady porušila pravidla pro označování sponzorských vzkazů. „Máme velký, letitý spor s provozovateli TV vysílání. Podle našeho názoru není značka (výrobku) označením sponzora, televize tvrdí, že by to mělo stačit,“ řekl Žák. V minulosti se kvůli rozdílnému výkladu zabýval tímto sporem i soud.

Šticha ČTK v reakci na výrok rady řekl, že televize počká na písemné vyjádření rady a pak se k němu bude moci ČT vyslovit. „Obecně platí, že máme v těchto věcech jiný právní názor než rada a budeme se jej snažit obhájit i před soudem,“ uvedl Šticha. Podle ČT by měla rada vyčkat na konečné rozhodnutí nezávislého soudu a podle něj se dále rozhodovat. Spory o pokuty přitom trvají i léta, neboť začínají u městského soudu a téměř vždy končí u Nejvyššího správního soudu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí