ČR má dvě nové velké nádrže ropy, zásoby vydrží víc než 90 dní

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Společnost MERO ČR ve středu v areálu Centrálního tankoviště ropy (CTR) v Nelahozevsi zprovoznila dva nové velké zásobníky ropy.

Ty patří s objemem 125.000 metrů krychlových k největším svého druhu na světě. Strategické zásoby ropy pro ČR se tak nyní zvednou na více než 90 dní, řekl při otevření ředitel společnosti Jaroslav Pantůček. Oba zásobníky budou postupně naplněny ropou z Ruska, kterou do Česka dopraví ropovod Družba.

Stavba obou nádrží nazvaných H11 a H12 začala v roce 2006 a stála zhruba 900 milionů korun. Celková skladovací kapacita CTR díky novým zásobníkům zvýšila z 1,3 milionu metrů krychlových na 1,55 milionu metrů krychlových.

Ropa ovšem v zásobnících nebude hned od dnešního dne. „Očekáváme, že jedna nádrž by měla být napuštěna do konce letošního roku, druhá pak do konce prvního pololetí roku příštího,“ řekl novinářům předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ladislav Zabo, která dnes nádrže od firmy MERO převzala.

V areálu CTR je nyní k dispozici pro strategické zásoby ropy České republiky celkem 12 obřích zásobníků, z toho šest nádrží o kapacitě 100.000 metrů krychlových a dalších šest nádrží o kapacitě 125.000 metrů krychlových, jež jsou největší svého druhu na světě.

Zásobníky by měly zajistit dostatek ropy pro případ výpadků dodávek. „V posledních měsících dodávky ruské ropy značně kolísají. Nové zásobníky mohou přispět k větším jistotám zpracovatelů i spotřebitelů a ke zklidnění situace,“ řekl místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra s tím, že se dá snížení dodávek z Ruska v budoucnu očekávat. „Rusko staví nové ropovody a bude pro ně potřebovat velké množství ropy, přičemž její těžba už v Rusku několik let stagnuje. Musíme se proto připravovat na přesun kapacity na ropovod IKL,“ dodal Vondra. Ropovod IKL z přivádí ropu z německého Ingolstadtu, která tam proudí z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky.

V areálu CTR se skladují veškeré strategické zásoby ropy ČR, jde výhradně o ropu ruskou. Evropská unie doporučuje zásoby na 120 dní, nutností jsou rezervy na 90 dní. „Přes 90 dní jsme se již s určitou rezervou dostali, na 120 dnech ale ještě nejsme,“ řekl Pantůček. Pokud by se Česko chtělo dostat na 120 dní, musí prý hledat nová řešení. Může jím být další výstavba nových nádrží v areálu CTR, ale také třeba i nově uložená povinnost výrobcům ropy skladovat ve svých areálech alespoň část těchto strategických zá­sob.

Podíl strategických rezerv připadající na ropné výrobky (nafta, benzín) skladuje Správa státních hmotných rezerv na jiných místech Česka.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí