Čeští řidiči dojedou po dálnicích až k oceánu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Čeští řidiči se od čtvrtka dostanou po dálnici přes Norimberk a Paříž až ke španělským břehům Atlantského oceánu.

Poslední dvacetikilometrový úsek dálničního propojení Východ – Západ z bavorského Ambergu na Norimberk ve středu slavnostně otevřeli německá kancléřka Angela Merkelová a český ministr dopravy Aleš Řebíček. Oba tak na německém území uzavřeli napojení ČR na západní dálniční síť.

Na parkovišti Stocker Holz u Trischingu pokřtili sedm metrů vysokou bronzovou sochu ambergského výtvarníka Haralda Bäumlera. „Dílo znázorňuje nerozlučnost Východu a Západu,“ řekl autor. Na novém dálničním úseku se hned neobjevily automobily, ale stovky běžců půlmaratonu, který odstartovala po 15:00 spolková kancléřka. „Řidičům se dálnice otevře až ve čtvrtek v 16:00,“ řekl Zdeněk Růžička z českého ministerstva dopravy.

Stavba posledního úseku dálnice A6 od křižovatky s A93 směrem na Norimberk do Pfreimdu přišla na 168 milionů eur (téměř 4,2 miliardy korun). Začala v červnu 2004, ale byla několikrát přerušena. Zahrnuje devět mostů, 11 nadjezdů, 12 podjezdů a dvě křižovatky.

„Podle mezivládní dohody se měly dálnice D5  (česká) a A6  (německá) propojit ve stejném termínu v roce 2006. Poté, co jsme to my splnili, se dva roky jezdilo z Rozvadova po dálnici jen kousek k německé severojižní dálnici A93,“ řekl Petr Otásek, koordinátor stavby dvacetikilome­trového obchvatu Plzně, který byl jako poslední stavba dálnice D5 Praha – Rozvadov otevřen v říjnu 2006. Ve stejném termínu dokončili Němci „jen“ 34 kilometrů dálnice A6 od hranic ke křižovatce Oberfälzer Wald.

„Řidiči mířící na Norimberk a dále mají teď lepší a bezpečnější cestu. Dálnice v Německu jsou velmi kvalitní,“ řekl mluvčí profesního sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Podle něj ale nebyly na trase žádné zásadní problémy při sjezdech a objížďkách, dopravu na západ to nijak zásadně neomezovalo. Cesta kamionu se zrychlí asi o 20 minut.

Podle Felixe je pro české řidiče daleko důležitější dobudování obchvatu Prahy, stavba dálnice do Rakouska, která zcela chybí, a dokončení zhruba 20 kilometrů dálnice ve směru na Drážďany.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí