ČEZ zmodernizoval za 77,5 mil. Kč simulátor pro operátory na JETE

štítek Stalo se přečtete do minuty

Energetická společnost ČEZ zmodernizovala výcvikový simulátor pro operátory na Jaderné elektrárně Temelín. Za 77,5 milionu korun vyměnili technici nejdůležitější díly počítačů, včetně původního výpočetního systému a serverů. Řekl to mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Modernizace výukového centra se připravovala přes dva roky, samotná výměna se uskutečnila letos v létě. Od září se na simulátoru opět cvičí stávající i budoucí operátoři, podotkl mluvčí.

Pracoviště simulátoru je přesnou kopií blokové dozorny neboli velína, což je místnost, odkud se celá elektrárna řídí. Je to jakýsi matematický model elektrárny naprogramovaný na počítačích, který je nainstalován na přesné kopii blokové dozorny.

„Prostřednictvím simulátoru mají operátoři možnost procvičit si například najíždění, odstavování bloku, jeho provoz na výkonu či řešení abnormálních stavů. Proto musí simulátor po celou dobu životnosti elektrárny kopírovat její aktuální technický stav,“ vysvětlil mluvčí důvody modernizace.

Temelínský simulátor je v provozu od konce roku 1998. Temelínští operátoři se na něm začali připravovat ještě před samotný zprovozněním elektrárny v roce 2000, což se ve světě běžně nestává.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí