PERN: Rusko ropovod Družba v budoucnu neuzavře

štítek Stalo se přečtete do minuty

Rusko v budoucnu možná sníží export ropy ropovodem Družba do střední Evropy, úplně však tuto cestu určitě neuzavře. Agentuře Reuters to včera řekl šéf polského provozovatele ropovodů PERN Krzysztof Spandowski. Družba zásobuje ropou Českou republiku, Polsko, Slovensko, Německo, Maďarsko a Chorvatsko.

„Uzavření Družby je vyloučeno. Přinejhorším je možné, že se omezí dodávky,“ řekl Spandowski. Družbou nyní může protékat až dva miliony barelů denně.

Objevují se obavy, že by Rusko mohlo Družbu uzavřít a využít místo ní alternativních cest, aby obešlo Ukrajinu a Bělorusko. Spory o ceny s těmito státy čas od času narušují dodávky do Střední Evropy.

Polsko, které dováží 95 procent své ropy z Ruska, se snaží rozšířit své zdroje dodávek. V současnosti se dokončuje ropovod Oděsa-Brody-Plock, v němž má téct ropa z kaspické oblasti. Podle Spandowského již Ázerbájdžán vyjádřil ochotu tento ropovod zásobovat svou ropou.

Václav Bartuška, který má na ministerstvu zahraničí na starosti energetickou bezpečnost státu, týdeníku Euro řekl, že ropovod Družba je pro Rusy na okraji zájmu a v budoucnu by se mohl potýkat s nedostatkem ropy. Rusko oficiálně ve své energetické strategii totiž deklarovalo, že chce mít přímé vývozy ropy přes své přístavy a ne přes tranzitní země. Navíc staví dva nové prioritní ropovody, na Baltu a na východní Sibiři směrem do Číny.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí