Dalších 27 kilometrů D3 se začne stavět v říjnu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne 2. října stavbu dalších 27 kilometrů dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí.

Úsek, který přijde na deset miliard korun a prodlouží stávajících 16 kilometrů dálnice mezi Meznem a Táborem, má být hotov do tří let. Informovaly o tom jihočeské přílohy Mladé fronty Dnes a Práva. Stavbu provede sdružení čtyř firem v čele se společností Strabag.

„Začneme mostem přes rybník Koberný, který je mezi Planou nad Lužnicí a Košicemi, tam jsme už předali staveniště,“ uvedl ředitel českobudějovického závodu Strabag Vladimír Boršek. Další dálniční stavbou, do níž se pustí stavaři na jihu Čech ještě letos, bude rekonstrukce jedné poloviny čekanického mostu. V příštím roce se začne postupně pracovat na celé trase mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí.

Zatímco letos mají stavaři pracovat výhradně mezi Táborem a Veselím, o dva roky později by měli být k vidění už na celé trase budoucí dálnice na jihu Čech až k Dolnímu Dvořišti. První automobily by měly celý jihočeský úsek D3 projet v roce 2014.

„Pokud vláda schválí připravovaný projekt PPP, což je projekt partnerství veřejné a soukromé sféry, mohl by se v roce 2010 stavět celý úsek dálnice na jihu Čech,“ řekl šéf českobudějovické správy ŘSD Josef Pešl. Ministerstvo dopravy už začalo spolu se zástupci Jihočeského kraje pracovat na podmínkách pro výběr soukromého investora – koncesionáře. Do konce letošního roku soutěž zahájí.

Celá plánovaná trasa dálnice D3 z Prahy až na hranice s Rakouskem měří 171,4 kilometru. Náklady na její vybudování se odhadují na 80 miliard korun.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí