ČSÚ: Ceny pohonných hmot nadále klesaly, nejvíce zlevnila nafta

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu nadále pokračovaly v poklesu.

Průměrná cena litru benzinu Natural 95 se snížila o devět haléřů na 31,15 koruny a litr motorové nafty zlevnil o dalších 12 haléřů na 32,90 koruny. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Cena jednoho litru bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se snížila o pět haléřů na 30,80 koruny a cena zkapalněného plynu LPG ve srovnání s předchozím týdnem klesla také o pět haléřů na úroveň 16,16 koruny za litr.

Podle společnosti CCS, která ceny pohonných hmot také sleduje, se průměrná cena benzinu Natural 95 snížila o sedm haléřů na 31,03 koruny za litr. Motorová nafta zlevnila ještě výrazněji, a to v průměru o deset haléřů na 32,67 koruny za litr. Podle analytiků zlevňování pohonných hmot končí, na řadě je stagnace cen. Důvodem minimální změny cen jsou podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka nepříliš velké pohyby cen benzínu a nafty na burze v Rotterdamu.

Pohyb cen pohonných hmot směrem dolů je sice pokračováním trendu z předchozích týdnů, podle analytiků je však už pomalejší s tím, jak se vyčerpává potenciál daný dřívějším poklesem cen ropy. „V tomto týdnu očekáváme, že trend zlevňování bude ukončen a dočkáme se stagnace jak v případě benzínu, tak v případě nafty,“ uzavřel Čermák.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí