Brusel zmírnil postoj k poplatkům u platebních karet

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropská komise dnes vůbec poprvé připustila, že vydavatelé platebních karet budou moci alespoň dočasně zachovat poplatky, které vybírají od obchodníka vždy, když držitel karty zaplatí v jiné evropské zemi. Dosud přitom Brusel tvrdil, že podobná praxe je už 15 let v rozporu s evropskou legislativou, a vydavatelům karet MasterCard a Visa hrozil sankcemi, pokud takzvané směňovací poplatky (MIF) nezruší.

Případné zachování poplatků však komise podmiňuje tím, že banky a další společnosti klientům nabídnou celoevropský systém bezhotovostních plateb, který má být součástí takzvané jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA – Single European Payment Area). Ten má umožnit vznik takzvaného přeshraničního inkasa. Občané tak budou moci jakékoliv společnosti z 31 zemí Evropy umožnit, aby z jejich účtu strhávala peníze například za telefon či elektřinu. V současnosti taková praxe není možná a inkaso je striktně omezeno na jednotlivé státy.

„V počáteční fázi se může ukázat jako nutné zachovat směňovací poplatky pro přeshraniční bezhotovostní platby,“ řekla dnes novinářům eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová, která proti stejné praxi dosud ostře vystupovala a stála za vyšetřováním vydavatelů platebních karet. Podle ní je ovšem třeba, aby poplatky za přeshraniční platby kartou byly časově omezené a nebyly zaměřeny jen na tvorbu dalšího zisku pro banky.

Banky a další společnosti na rozjezd přeshraničního inkasa již ale nemají moc času. Členka bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Gertruda Tumpelová-Gugerellová upozorňuje, že celý systém by měl odstartovat do listopadu příštího roku. „Banky musí nalézt celoevropské řešení, které bude zároveň akceptovatelné pro orgány, které dohlíží na hospodářskou soutěž,“ upozornila.

Evropané ročně uskuteční celkem 23 miliard plateb kartou a utratí tak zhruba 1,35 bilionu eur, tedy zhruba 33,75 bilionu ko­run.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí