Nezaměstnanost na Slovensku klesla nejníže od roku 1994

štítek Stalo se přečtete do minuty

Míra nezaměstnanosti na Slovensku ve druhém čtvrtletí klesla na 10,1 procenta z 10,5 procenta v předchozích třech měsících.

Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 1994. Ve středu to oznámil statistický úřad. V meziročním srovnání klesla nezaměstnanost o jeden procentní bod.

Počet nezaměstnaných se snížil na 270.800 z 280­.500 v prvním čtvrtletí. Meziročně klesl o sedm procent. Zaměstnanost se meziročně zvýšila o 2,9 procenta na 2,4 milionu osob. Počet pracujících tak byl o zhruba 13.500 lidí vyšší než v prvním čtvrtletí.

Podle odlišné metodiky Ustředí práce, sociálních věcí a rodiny činila slovenská míra nezaměstnanosti na konci června 7,42 procenta. V dubnu podle této metodiky klesla na historické minimum 7,38 procenta.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z odlišných způsobů, kterými se určuje počet nezaměstnaných. Průzkumy statistiků jsou založené na vybraném vzorku bez ohledu na to, zda jsou osoby bez práce registrované. Úřady práce naproti tomu vycházejí z počtu evidovaných nezaměstnaných, kteří jsou v daném období schopni nastoupit do práce.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí