Srovnání cen nájmů ve Spojených státech a u nás

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V poslední době se stalo razantní zvyšování nájmů předmětem mnohých sporů a polemik. Největší nálady panují kolem regulovaného nájemného, kde podle jedné strany nájmy rostou moc rychle a podle druhé naopak moc pomalu. Ovšem regulované nájemné se jistě netýká mnohých. Spoustu lidí spíše trápí ceny tržního nájemného. Pro srovnání se podívejme, jak vysoké nájemné podle magazínu Forbes musí platit Američané, pokud si nemohou dovolit nebo nechtějí vlastní bydlení.

Největší nájemné platí obyvatelé San Franciska a New Yorku. V New Yorku za středně velký byt se platí kolem 3 000 dolarů měsíčně, což podle současného kurzu je něco kolem 48 000 korun, a v San Francisku zas 2 000 dolarů (tedy přibližně 32 000 korun). Samozřejmě jde pouze o vrchní hranici za alespoň trochu „normální“ bydlení. Na druhé straně pomyslného žebříčku je Columbus v Ohiu, kde majitelé domů dostávají měsíčně pouze cca 630 dolarů, tedy asi 10 000 korun.

Obyvatelé Bostonu platí na nájemném asi 1 600 dolarů, podobně jako v kalifornském San Jose. V dalším kalifornském městě Los Angeles si nájemníci musí měsíčně připravit 1 500 dolarů. V San Diegu ještě o stovku méně. V hlavním městě Spojených států Washingtonu se výše nájemného pohybuje okolo 1300 dolarů a ve floridském Miami dokonce kolem 1 100 dolarů. Ve Philadelphii i Chicagu se měsíčně platí asi 1000 dolarů. Toto jsou ty nejdražší města Spojených států, co se nájemného týče.

Jak již bylo řečeno, nejlevnější město je Columbus. Jen o desítku dolarů je dráž v Indianapolis a o dalších pár desítek v Kansas City. V texaském San Antoniu lze pořídit nájem za asi 660 dolarů na měsíc podobně jako v Cincinnati, které je taky v Ohiu jako Columbus. V Saint Louis se výše nájemného pohybuje okolo 680 dolarů měsíčně. V Clevelandu v Ohiu lze bydlet za něco málo přes 700 dolarů, stejně jako v Houstonu. Dallas je jen o deset dolarů měsíčně dražší. V nedávném dějišti olympiády, v Salt Lake City, lze pořídit nájem asi za 725 dolarů, což je v korunách asi 11 600.

Pokud se podíváme na naše domácí ceny, tak lze vidět, že až tak dráž u nás není. Ceny tržního nájemného za byt 2+1 málokde mimo Prahu převyšují hranici 10 000 korun měsíčně (samozřejmě lze v některých městech pořídit nájemné o hodně levněji; například v Mostě se průměrná cena nájemného pohybuje kolem 2 500 korun měsíčně), což znamená, že naše horní hranice v cenách nájemného je v USA spodní hranicí, takže Pražáci či jiní obyvatelé větších a dražších měst by bez mrknutí oko mohli jít bydlet třeba do Ohia nebo Kansasu. Pokud jde o regulované nájemné, tak to je samozřejmě úplně někde jinde; avšak ceny něco přes 2 500 korun měsíčně za byt v Praze jsou mnohem spíše jen zanikající ozvěnou minulosti.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí