Před investováním se dobře informujte: Proč je vzdělávání se důležité?

Komerční sdělení

foto: somyuzu / Stock.adobe.com

Investování pro řadu lidí představuje lákavou možnost, jak zhodnotit své úspory. Jenže je nutné si uvědomit, že to přináší i určitá rizika. Proto je důležité se dobře informovat a při-pravit si plán, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů.

Jestli se plánujete pustit do investování, rozhodně byste měli začít u vzdělávání v dané oblasti. Dobře informovaný investor se tak dokáže nejen vyhnout chybám, díky nimž se připraví o finančně zajímavé příležitosti, ale dokáže také lépe porozumět trhům a vyhod-notit možná rizika. Není také na škodu mít přehled o finančních nástrojích a strategiích, díky čemuž nabudete v oblasti investování zdravého sebevědomí.

Dnešní online doba přináší jednu velkou výhodu – investiční vzdělávání je mnohem pří-stupnější než kdy dřív. Na internetu najdete spoustu zdrojů, které vám pomohou zoriento-vat se v investování. Jednou z možností jsou různé online články a blogy, případně se nabízí i diskuzní fóra a sociální sítě. Někteří zkušení investoři sdílí základní i pokročilejší informace, mnohdy se můžete dostat i k jejich know-how.

Jednoduchý způsob, jak se můžete dozvědět řadu zajímavých a užitečných informací, nabízí online webináře. Ty naleznete zde, poskytnou vám základní informace, ale i aktuali-ty, díky kterým se můžete zorientovat na trhu. Výhodou je, že spousta obsahu je k dispozici zdarma.

Investiční plán

Jedním z prvních kroků je tvorba investičního plánu. Už k tomu potřebujete mít řadu zna-lostí. Obecně lze ale říci, že jasně definovaný investiční plán vám pomůže omezit rizika. Je důležité stanovit si cíle – chcete se zajistit na důchod, koupit nemovitost, nebo šetříte na něco jiného? Dle toho lze určit částku i časový horizont – strategie se často liší dle toho, zda jde o krátkodobou nebo dlouhodobou investici. Kromě toho je vhodné určit i tole-ranci k riziku, tu má každý investor jinou. Vždy je důležité rozmyslet si, kolik jste případně ochotni ztratit, než investujete.

Diverzifikace portfolia

A v neposlední řadě samozřejmě přichází diverzifikace – portfolio by mělo být rozmanité, tedy obsahovat různé složky, například akcie, dluhopisy, komodity a tak podobně. Portfolio si můžete sestavit sami, ale opět jsme u toho, že k tomu potřebujete spoustu znalostí. Proto se nabízí jednodušší řešení – XTB vám pomůže sestavit investiční plán odpovídající vašemu cíli. Nabízí více než 365 ETF a samozřejmě i další aktiva, v aplikaci přitom najdete přehledné informace jako je míra výnosu či rating. A pak už je to jednoduché, jakmile si vyberete, můžete své peníze nechat pracovat.

„Burzovně obchodované fondy (ETF) jsou jako menu à la carte v restauraci. Nabízejí fle-xibilitu při vytváření diverzifikovaného portfolia, které může sledovat různé akciové indexy. Pasivní investování, jehož cílem je kopírovat výnosy indexu akciového trhu, je základní investiční strategií, kterou usnadňuje mnoho ETF,“ jak uvádí XTB na svém webu, kde na-jdete také více informací.

Sledujte aktuální dění

Pokud se rozhodnete investovat dlouhodobě, pak nemusíte každý den sledovat, jak se vašim investicím daří. Ale jednou za čas je vhodné to zkontrolovat a případně upravit in-vestiční plán. Obecně je ale dobré být v obraze.

Abyste měli přehled o tom, co se zrovna děje a jak to může ovlivnit vaše investice, je dobré sledovat zprávy z trhů. Díky těm se můžete rozhodnout, zda je vhodné zrovna investovat více, naopak některé investice stáhnout či nic neměnit. Na časté změny dá-vejte pozor – impulzivní nákupy a prodej se často nevyplácí. Proto je důležité držet se svého plánu a občas zkontrolovat, jaká je situace na trzích.

Investování je dlouhodobý proces, který vyžaduje nejen dobré znalosti a plán, ale i sledo-vání aktuálních trendů a možností. Základem úspěchu je vždy dobrá informovanost. Ne-váhejte proto využít dostupných možností, jak se vzdělávat.

Tento článek slouží pouze pro informační účely a nepředstavuje investiční poradenství.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí