Pojištění flotily ve firmách a daně

Komerční sdělení

foto: PR

Domácnost ani firma nemusí mít jen jedno vozidlo, dneska je běžné, když jich mají několik. Pokud je počet vyšší než 3 nebo 4, je zbytečné sjednávat každému z nich pojištění samostatně, mnohem výhodnější (a také úspornější), je flotilové pojištění. O čem je řeč? A jak to je s daněmi u firmy?

Když se řekne flotila

Každá pojišťovna může mít počet vozidel nastavený jinak, obecně se ale dá říct, že se za flotilu považují 3 nebo 4 a více vozidel ve vlastnictví stejného majitele nebo firmy. Takový počet aut je těžké administrativně uhlídat, proto je výhodné sjednat jim jedno pojištění, to flotilové. Je určené jak pro fyzické, tak právnické osoby, ušetří vám peníze, čas i administrativu.

Jaké jsou další výhody flotilového pojištění?

  • Pojištění vám přizpůsobí na míru, získáte tak to nejlepší povinné ručení.
  • Čím je vaše flotila větší, tím se můžete těšit na výhodnější cenu.
  • Nemusíte hlídat u každého vozidla platnost jeho pojištění, všechna budou mít stejnou.
  • Obdržíte jen jednu fakturu, za všechna vozidla.
  • Flotilové pojištění je poměrně flexibilní, snadno můžete nějakému vozidlu pojištění zrušit, nebo jiné do flotily přidat.
  • Bonusy se sice počítají za každé vozidlo zvlášť, ale sleduje se celková dlouhodobá nehodovost. Jednou za rok proběhne zhodnocení a podle něj se vypočítá bonus na pojistném. To je výhodné zejména tehdy, kdy ve flotile máte větší počet vozidel, protože i přesto, že nějakou nehodu způsobíte, můžete mít výhodnější podmínky než ten s menší flotilou.
  • Za stejné peníze, jako kdybyste si pojištění sjednali na každé vozidlo zvlášť, můžete mít i vyšší krytí.
  • Kromě povinného ručení a často i havarijního pojištění si v rámci flotilového pojištění můžete sjednat i další připojištění nebo asistenční služby.
foto: PR

Co flotilové pojištění a daně?

Nákup vozidla na firmu umožňuje podnikatelům odpočet DPH, ne vždy se to ale vyplatí. Zejména OSVČ, které nejsou plátci DPH a uplatňují paušální výdaje. V jejich případě se auto na firmu vyplatí jen ve chvíli, kdy je odpočet DPH za pohonné hmoty vyšší než silniční daň a ostatní výdaje. A co pojištění?

Je to podobné. Pokud jste plátci DPH, můžete využít daňové zvýhodnění i na autopojištění. Jen počítejte s tím, že pokud dojde k pojistné události, pojistné plnění od pojišťovny bude také bez DPH.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí