Poradna: S manželem spolu nebydlíme, bude to mít vliv na vdovský důchod?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aneta: S manželem spolu již nebydlíme, manžel chtěl žít svůj vlastní život. Rozvádět se však už nebudeme. Zajímalo by mě, jak by to bylo s vdovským nebo vdoveckým důchodem? Měli bychom na něj nárok, když jsme manželé téměř 50 let?

Podmínky pro vdovský i vdovecký důchod jsou stejné, takže budu v odpovědi mluvit pouze o vdovském důchodu, ale to stejné platí samozřejmě i pro vdovecký důchod.

Podmínky pro přiznání

Nárok na vdovský důchod náleží po zemřelém manželovi, jestliže ke dni úmrtí pobíral zemřelý manžel starobní nebo invalidní důchod nebo ke dni úmrtí splnil podmínky pro přiznání starobního nebo invalidního důchodu nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Pro přiznání vdovského důchodu tedy není rozhodující, zdali manželé spolu bydlí v jedné domácnosti či nikoliv. I manželé, kteří spolu nežijí ve stejné domácnosti, mají nárok na pozůstalostní důchod po druhém z nich.

Stejný výpočet vdovského důchodu

Na samotný výpočet vdovského důchodu rovněž nemá vliv, zdali manželé spolu žijí v jedné domácnosti či nikoliv. Vdovský důchod se vypočítává ve všech případech stejně. Nedochází tedy ani k nějakému zvýhodnění z důvodu dlouhotrvajícího manželství. Z důvodu trvání manželství 50 let by tedy nebyl vdovský důchod vyšší. Rovněž samotný výpočet vdovského důchodu neovlivňuje, kolik dětí spolu manželé vychovali. I bezdětní manželé mají nárok na stejný výpočet pozůstalostního důchodu jako manželé s více dětmi.

Výpočet vdovského důchodu

Měsíční částka vdovského důchodu závisí na výši důchodu, který zemřelý manžel pobíral, nebo na který by měl nárok. Základní výměra vdovského důchodu v roce 2024 činí 4400 Kč a procentní výměra 50 % procentní výměry zemřelého manžela. V případě, že vdova má již nárok na vlastní starobní důchod, tak se uplatňují pravidla pro souběh důchodů a v plné výši náleží pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího důchodu náleží polovina procentní výměry, základní výměra náleží při souběhu dvou důchodů pouze jednou.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí