Poradna: Dluhy na zdravotním pojištění v důchodu

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Miroslav: V důchodu si přivydělávám podnikáním, zisk mám pouze okolo 80 tisíc korun, neplatím tedy sociální pojištění. Nyní mi bylo řečeno, že mám nesrovnalosti u zdravotního pojištění. Jak je to možné, vždyť jsem již v důchodu?

V případě výkonu samostatné výdělečné činnosti v důchodu se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Sociální pojištění i zdravotní pojištění se v takovém případě vypočítává vždy ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny daňového základu) a nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, tak jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Při nižším zisku, což je i Váš případ, se jedná o významnou daňovou výhodu. Na druhou stranu to však neznamená automatické osvobození od všech daňových plateb.

Daň z příjmu neplatíte

Při hrubém zisku 80000 Kč Vám nevzniká povinnost platit daň z příjmu, neboť i podnikající starobní důchodci mají nárok na roční slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč. Sleva se odečítá od vypočtené daně z příjmu a sníží Vám vypočtenou daň z příjmu do nuly.

Sociální pojištění rovněž neplatíte

Pokud je hrubý zisk (příjem ponížený o související výdaje) z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do limitu, tak se sociální pojištění vůbec neplatí. Limit se každoročně zvyšuje. Např. pro celý kalendářní rok 2023 je limitem částka 96777 Kč. Dle dotazu předpokládám, že hrubý zisk jste měl v předchozích letech do limitu a neplatil jste tedy sociální pojištění.

Zdravotní pojištění se platí vždy

U zdravotního pojištění je však situace jiná. Při výpočtu se neuplatňují žádné slevy a není legislativou stanoven ani limit pro neplacení. I podnikající státní pojištěnci, což je při podnikání v důchodu i Váš případ, odvádí zdravotní pojištění i z nízkého zisku. Při hrubém zisku ve výši 80000 Kč je skutečným vyměřovacím základem 40000 Kč a roční zdravotní pojištění činí 5400 Kč (40000 Kč × 13,5 %).

Závěrem

I při podnikání v důchodu a nízkém zisku tedy vzniká povinnost platit zdravotní pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí