Moody's snižuje výhled na americký dluh, dluhopisová krize na spadnutí?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pátek 10. listopadu ratingová agentura Moodyʼs přehodnotila výhled na americký státní dluh. Výhled se snížil ze stabilního na negativní, ale zároveň agentura potvrdila rating USA na Aaa. Jako důvod pro snížení výhledu agentura uvedla jednak politická rizika související se schválením rozpočtu pro vládu na příští rok, tak i velikost zadlužení USA.

Politická hra

První důvod je bezprostřední hrozba pro fungování americké vlády. Již tento pátek je poslední termín na to, aby se americký Kongres dohodl na rozpočtu. Rozhodnutí o rozpočtu bylo už jednou odloženo. Američtí politici tento čas nevyužili konstruktivně. Naopak jako vždy se budou řešit věci na poslední chvíli.

Na druhou stranu toto riziko vnímám jako druhořadé. Američtí politici se vždy dohodli na dalším fungováním státního rozpočtu. Samozřejmě problémy v americkém Kongresu ukazují hlavně na to, že americká společnost je rozdělená a velmi těžko se budou v budoucnosti hledat společná řešení pro vyřešení problému zadlužení. To však bude práce pro dalšího amerického prezidenta, který bude muset masivně seškrtat výdaje státu.

Udržitelnost amerického dluhu

Hlavní riziko je však někde jinde. Americký státní dluh v absolutních číslech roste. A jelikož už víc než rok rostou úrokové sazby na americkém dolaru, tak se zvyšují náklady na obsluhu amerického dluhu. Každým dnem, kdy jsou úrokové sazby vysoko, náklady nezadržitelně rostou. Podle amerických analytiků obsluha dluhu v roce 2024 má dosáhnout více než jedné třetiny všech výdajů na americkou armádu. Podle údajů Úřadu pro rozpočtovou správu (CBO) budou USA v roce 2024 muset zaplatit na obsluhu dluhu 322,1 miliardy dolarů. Je logické, že ratingová agentura nevidí situaci amerického dluhu růžově.

Kdy přijdou ostatní státy?

Dluhopisy USA jsou považovány za velmi bezpečnou investici. Nikdo reálně nepředpokládá, že by USA mohli zkrachovat. Zde se však otvírá otázka, jaké budou další státy, které budou mít v nejbližší době problém se svým dluhem, který není tak kvalitní jako ten americký. Mezi adepty na krizi státního dluhu můžeme počítat hlavně Francii, Itálii a Španělsko. Ratingové agentury by nám tedy měly přinášet v příštích měsících velmi špatné zprávy.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí