Poradna: Odchod do důchodu v roce 2024 a nižší výchovné než v roce 2023

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jitka: V dubnu příštího roku odejdu do řádného důchodu, vychovala jsem tři děti. Jak to budu mít s výchovným? Sestra odešla letos do předčasného důchodu a výchovné se jí valorizovalo.

Výchovné k důchodu náleží zpravidla ženám, přičemž činí 500 Kč na každé dítě, při přiznání důchodu v roce 2024 budete mít nárok na výchovné ve výši 1500 Kč.

Stejná částka výchovného náleží při odchodu do řádného starobního důchodu i do předčasného důchodu. Z důvodu dřívějšího odchodu do starobního důchodu se částka výchovného nekrátí a na jeho výši nemá žádný vliv výše odvodů na sociálním pojištění dítěte v produktivním věku.

Valorizace výchovného z roku 2023

Částka výchovného v roce 2023 byla stejně vysoká jako v roce 2024, jenomže výchovné se u důchodu přiznaných v roce 2023 zvýšilo z důvodu mimořádné valorizace, neboť částka výchovného je součástí procentní výměry důchodu. Komu bylo tedy přiznáno výchovné k důchodu v roce 2023, tak má z tohoto titulu výchovné v roce 2024 vyšší než kdo uplatní výchovné na stejný počet dětí při odchodu do starobního důchodu v příštím roce.

TIP: Kalkulačka starobního důchodu

Mimořádná červnová valorizace

Každý starobní důchod se skládá ze základní výměry, kterou mají všichni penzisté stejně vysokou, a procentní výměry, která závisí na individuálním průběhu pojištění. Výchovné na děti je přitom součástí procentní výměry důchodu. Z důvodu vysoké inflace se všechny státní důchody od června letošního roku valorizovaly, když se procentní výměra důchodu zvýšila o 2,3 % a 400 Kč.

Praktický výpočet

Paní AB bylo při výpočtu řádného starobního důchodu v dubnu zohledněno výchovné na tři děti ve výši 1500 Kč (500 Kč × 3), tato částka byla součástí procentní výměry starobního důchodu. Takže z důvodu mimořádné valorizace se částka výchovného zvýšila na 1535 Kč (1500 Kč × 1,023). Počítáme, že na částku 400 Kč měli nárok všichni penzisté, i bez výchovy dítěte.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí