Poradna: Nízký invalidní důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Necelých 10 let pobírám invalidní důchod II. stupně a nyní měsíčně činí necelých 8 tisíc korun. Přijde mi to nízké, když pořád podnikám jako OSVČ a pravidelně platím pojištění. Můžu si požádat o zvýšení důchodu?

Výpočet invalidního důchodu závisí na průběhu pojištění před přiznáním invalidity, výdělečná činnost během pobírání invalidního důchodu již měsíční částku invalidního důchodu nezvyšuje. I když tedy již několik let odvádíte z dosaženého zisku ze samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění, tak z tohoto důvodu ke zvýšení invalidního důchodu nedochází. V průběhu let se invalidní důchod mění pouze z důvodu případné změny invalidity a každoročních valorizací. Vaše výdělečná činnost však bude mít pozitivní vliv na výpočet Vašeho starobního důchodu.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu

Podprůměrný invalidní důchod

Váš průběh pojištění neznám, takže Vám nejsem schopen říci, zdali Vám byl invalidní důchod vypočten dobře či špatně. Skutečností však je, že Váš invalidní důchod II. stupně je podprůměrně vysoký, když v červnu letošního roku činil průměrný invalidní důchod II. stupně 11461 Kč. Podat žádost o zvýšení důchodu můžete, ale žádost musíte odůvodnit a doložit, proč by ke zvýšení důchodu mělo dojít. Výdělečná činnost během pobírání invalidního důchodu není důvodem pro zvýšení měsíční částky invalidního důchodu.

Pozitivní vliv pro budoucí výpočet starobního důchodu

Vzhledem k tomu, že pobíráte invalidní důchod II. stupně, který se pro budoucí výpočet starobního důchodu nezapočítává jako náhradní doba pojištění (náhradní dobou pojištění je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně), tak je s ohledem na částku starobního důchodu dobře, že máte i během pobírání invalidního důchodu příjem, ze kterého platíte sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí