Poradna: Mateřská během roku 2023 a vratka daně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Blanka: Od září jsem na mateřské, předtím jsem normálně pracovala. Měla bych mít nižší daňovou povinnost za rok 2023, kolik mi bude vráceno z daní a pojistného?

Hned na úvod je nutné poznamenat, že sociální a zdravotní pojištění zaplacené zaměstnancem během roku nelze obdržet zpět. Platba měsíčního sociálního a zdravotního pojištění je konečná, u zaměstnanců se neprovádí žádné roční vyúčtování, takže zaměstnanci nemůže z tohoto titulu vzniknout přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění.

Vratka daně z příjmu

V případě, že jste ve výplatách za leden až srpen 2023 zaplatila zálohovou daň z příjmu, potom obdržíte po ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání daňový přeplatek, neboť Vaše roční daňová povinnost bude nižší než zaplacené daňové zálohy během roku. Za celý rok 2023 máte totiž nárok na slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč bez ohledu na počet měsíců, kdy jste skutečně pracovala. V měsících září až prosinec neuplatníte poměrnou měsíční slevu na poplatníka, neboť nemáte příjem podléhající dani z příjmu.

Maximální vratka daně za 4 měsíce

V případě, že jste již v září neuplatnila měsíční slevu na poplatníka, potom jen z výše uvedeného důvodu Vám vznikne nárok na roční daňovou vratku ve výši 10280 Kč (2570 Kč × 4 měsíce). V případě, že budete čerpat některý z daňových odpočtů, tak může být daňová vratka i vyšší. Vždy za podmínky, že jste během roku 2023 zaplatila na daňových zálohách alespoň tuto částku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí