Poradna: Invalidní důchod a mateřská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hana: Pobírám invalidní důchod I. stupně, u kterého se snažím pracovat alespoň na zkrácený úvazek. Nyní jsem těhotná. Budu mít nárok na mateřskou, když jsem v invalidním důchodu I. stupně?

Při splnění zákonných podmínek ohledně mateřské budete tuto nemocenskou dávku pobírat. Přiznání invalidního důchodu I. stupně nebrání přiznání mateřské.

Zákonné podmínky

Pro přiznání mateřské musí být splněny dvě zákonné podmínky:

  • Účast na pojištění v den nástup na mateřskou, popřípadě nástup na mateřskou v zákonné 180 denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání splňující podmínku účasti na pojištění. Ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální pojištění, proto práce na zkrácený úvazek se standardně hodnotí jako účast na pojištění.
  • Získání doby pojištění alespoň v rozsahu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech. Opět platí, že práce na zkrácený úvazek se klasicky započítává do potřebné doby pojištění. V případě, že tyto dvě podmínky splňujete, tak budete současně pobírat invalidní důchod I. stupně i mateřskou.

Výše mateřské

Měsíční částka peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) bude odpovídat odváděnému sociálnímu pojištění v rozhodném období. Při nižší hrubé mzdě z důvodu práce na zkrácený úvazek je nutné počítat s nižší mateřskou, než mají maminky pracující na plný úvazek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí