Poradna: O kolik mi zvýší důchod podnikání při zaměstnání

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Iveta: Do důchodu mi ještě několik let chybí, přesto by mě zajímalo, jak na tom budu příjmově, když již osm let mimo zaměstnání ještě podnikám. Platím současně sociální pojištění ze zaměstnání i podnikání. Můžete mi to nějak spočítat?

Jedním ze dvou základních vstupních údajů pro výpočet starobního důchodu je osobní vyměřovací základ, kterým je průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě, kdy dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci. Hodnotí se přitom rozhodné příjmy již od roku 1986. Z tohoto důvodu ovlivní měsíční částku starobního důchodu osm příjmově lepších let méně, než by se na první pohled zdálo.

Roční vyměřovací základy

Do jednotlivých ročních vyměřovacích základů vstupují všechny příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Z důvodu odvodu sociálního pojištění ze zaměstnání a současně z podnikání v daném roce je tento roční vyměřovací základ vyšší. Možná však méně, než si myslíte, jak se Vám pokusím ukázat na praktickém příkladu. Vaše příjmové údaje neznám, proto na praktickém příkladu vysvětlím pouze princip.

Praktický příklad

Paní XY má v roce 2023 hrubou mzdu ze zaměstnání 40000 Kč a hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) z podnikání 280000 Kč. Roční vyměřovací základ ze samostatné výdělečné činnosti je tedy 140000 Kč (polovina hrubého zisku), což odpovídá hrubé měsíční mzdě ve výši 11667 Kč. Rozhodný měsíční příjem pro důchodové účely má tedy hodnotu 51667 Kč (40000 Kč + 11667 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí