Poradna: Invalidní důchodce a obavy ze starobního důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Josef: Několik posledních let pobírám invalidní důchod třetího stupně a do důchodu bych měl jít za necelé čtyři roky. Mám však obavy, jak to budu mít se starobním důchodem, když teď ze zdravotních důvodů nemohu pracovat, jak jsem měl ještě druhý stupeň, tak jsem pracoval.

Měsíční částka starobního důchodu bude záviset na celém Vašem průběhu pojištění. Hned v úvodu je nutné zdůraznit, že příjemci invalidního důchodu si nemohou odchodem do starobního důchodu finančně pohoršit.

Starobní důchod nemůže být nižší než invalidní

Invalidním důchodcům je na základě jejich žádosti a splnění věkové podmínky vypočten starobní důchod, pokud je vypočtený starobní důchod vyšší, tak začnou pobírat tento vyšší starobní důchod. Jestliže však je starobní důchod nižší než invalidní důchod, což se může stát (záleží na konkrétním průběhu pojištění), tak se nadále pobírá tento vyšší invalidní důchod, který se následně "přetransformuje" na starobní důchod.

Důležitost práce v invalidním důchodu druhého stupně

Do doby pojištění ovlivňující výši starobního důchodu se započítávají i náhradní doby pojištění, mezi které patří i doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu druhého stupně se jako náhradní doba pojištění nezapočítává, proto je s ohledem na výpočet starobního důchodu dobře, že jste během pobírání invalidního důchodu druhého stupně pracoval.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí