Poradna: Předčasný důchod v listopadu a valorizace

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dana: Bohužel můžu odejít do předčasného důchodu až v listopadu, podporu v nezaměstnanosti jsem vyčerpala v září, takže předčasný důchod je pro mě nutností. Jak to budu mít s valorizacemi, když odejdu do předčasného důchodu až v listopadu?

Občané, kteří budou mít přiznaný předčasný důchod od legislativních změn (od 1. října), musí počítat s omezením valorizace. V případě, že Vám bude přiznán předčasný důchod v listopadu, tak při výpočtu tohoto předčasného důchodu nebude zohledněna mimořádná červnová valorizace.

Jak to bude s dalšími valorizacemi?

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s tím, že až do dosažení řádného důchodového věku bude omezena valorizace, kdy se nebude zvyšovat procentní výměra státního důchodu. Jedná se o citelné opatření, neboť procentní výměra státního důchodu je výrazně vyšší než základní výměra důchodu.

Valorizace v lednu 2024 = žádný vliv

Každý státní důchod se skládá ze základní výměry, která je pro všechny penze stejně vysoká a z procentní výměry, která závisí na konkrétním průběhu pojištění. V lednu se přitom u všech státních důchodů zvyšuje pouze základní výměra důchodu, která se zvýší o 360 Kč na 4400 Kč. Nárok na tuto valorizaci v plném rozsahu budete mít i Vy. Od ledna se zvýší všechny státní důchody ve stejném rozsahu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí