Dohoda o provedení práce a placená dovolená

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Od roku 2024 budou mít nárok na placenou dovolenou i zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce.

Změny v zákoníku práce mimo jiné přinesly zaměstnancům pracujícím na dohodu o provedení práce nárok na placenou dovolenou, když v § 77 zákoníku práce zmizela věta, že pro práci na dohodu o provedení práce neplatí podmínky stanovené zákoníkem práce upravující dovolenou. Mzdové náklady zaměstnavatelů na zaměstnance pracující na některou z pracovních dohod tedy z důvodu placené dovolené vzrostou.

Nová zákonná úprava

Dle § 77, odstavce 8) zákoníku práce od roku 2024 platí, že u zaměstnance pracujícího na základě dohody o provedení práce (platí i pro práci na dohodu o pracovní činnosti, která je však v praxi méně využívaná než dohoda o provedení práce) platí, že pro účely dovolené činí délka týdenní pracovní doby 20 hodin týdně.

Změna na hlavní pracovní poměr

Další významnou legislativní novinkou pro zaměstnance pracující na některou z pracovních dohod je možnost požádat zaměstnavatele o zaměstnání v pracovním poměru, jestliže v předchozích 12 měsících trvaly pracovní činnosti u tohoto zaměstnavatele nejméně 180 dní. Zaměstnavatel je přitom povinen poskytnout do jednoho měsíce písemnou odpověď. Po legislativních změnách by měli zaměstnanci převážně pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti hlavně na krátkodobé brigády (např. během letních prázdnin).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí