Poradna: Vliv přivýdělku na rodičovský příspěvek

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Anna: Ještě přes půl roku bych měla pobírat rodičovskou dovolenou. Nyní mám možnost začít pracovat na zkrácený úvazek pro jiného zaměstnavatele. Tuto práci bych si chtěla nechat i po nástupu do původního zaměstnání. Můžu pracovat při pobírání rodičovského příspěvku? Nesníží si mi příspěvek?

Uvedenou práci můžete přijmout, během pobírání rodičovského příspěvku je možné mít příjem ze zaměstnání. Z důvodu pravidelného příjmu ze zaměstnání nedochází k žádnému snížení či krácení rodičovského příspěvku.

Platba daní ze mzdy

Pobírání rodičovského příspěvku na druhou stranu nepřináší žádnou daňovou úlevu. Z dosažené hrubé mzdy ze zkráceného úvazku budete platit sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu. V případě, že budete mít hrubou měsíční mzdu ze zkráceného úvazku nižší než je minimální mzda platná pro práci na plný úvazek (v roce 2023 ve výši 17300 Kč), potom nebude při výpočtu zdravotního pojištění prováděn dopočet do minima a zdravotní pojištění se vypočítá klasickým způsobem (tj. 4,5 % ze skutečné hrubé mzdy).

Práce pro dva zaměstnavatele

I po nástupu do hlavního zaměstnání po návratu z rodičovské dovolené budete moci pracovat pro druhého zaměstnavatele na zkrácený úvazek. Pracovat současně pro dva zaměstnavatele je možné. Časově to však bude velmi náročné. Při práci pro dva zaměstnavatele současně na pracovní smlouvu (i když jednu na zkrácený úvazek) je nutné počítat s tím, že si budete muset sama podávat daňové přiznání a ani jeden zaměstnavatel za Vás nebude moci provést roční zúčtování daně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí