Poradna: Druhé zaměstnání a sleva na povinném pojistném

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Z finančních důvodů jsem si našel druhou práci na hodně zkrácený úvazek. Budu mít nějakou slevu na sociálním nebo zdravotním pojištění, když už pojistné platím normálně z prvního zaměstnání?

Z druhého zaměstnání Vám bude odvedeno sociální pojištění a zdravotní pojištění standardním způsobem, tj. 6,5 % z hrubé mzdy na sociálním pojištění a 4,5 % z hrubé mzdy na zdravotním pojištění. V případě, že Vaše hrubá mzda ze zkráceného úvazku nebude 17300 Kč, tak se neprovede dopočet do minima jako je tomu v případech pouze jednoho zaměstnání na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než 17300 Kč, zaměstnavateli budete muset doručit potvrzení od hlavního zaměstnavatele, že zdravotní pojištění je zaplaceno alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Žádná úleva při výpočtu pojistného

Z důvodu práce na druhou pracovní smlouvu tedy nedocílíte žádné slevy nebo úlevy při výpočtu sociálního a zdravotní pojištění.

Vyšší důchodové nároky

Ze zkrácené úvazku se vždy odvádí sociální pojištění, takže druhá práce na zkrácený úvazek bude mít pro Vás pozitivní vliv s ohledem na budoucí výpočet státního důchodu. Do ročního vyměřovacího základu se Vám budou započítávat hrubé mzdy z obou zaměstnání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí