Poradna: Jak vysoká je průměrná čistá mzda?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martin: V médiích čtu o zvyšování průměrné mzdy, uvádí se však částka před zdaněním. Chci řešit svoji mzdu se zaměstnavatelem, a proto mě zajímá průměrná mzda, která se dostává na účet.

Český statistický úřad pravidelně čtvrtletně publikuje údaje o průměrné hrubé měsíční mzdě za příslušné čtvrtletí, následně i za pololetí či za celý kalendářní rok. Vždy se uvádí průměrná hrubá měsíční mzda, neboť čistou mzdu mohou mít dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou citelně odlišnou, neboť při výpočtu čisté mzdy se uplatňují daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti. Zaměstnanci čerpající daňové zvýhodnění na děti mají tedy čistou mzdu značně vyšší.

Praktický výpočet

Průměrná hrubá měsíční mzda za II. čtvrtletí roku 2023 činí dle sdělení ČSÚ 43193 Kč. Právě u této hrubé mzdy níže uvedu čistou mzdu. Při výpočtu však budu počítat pouze se základní daňovou slevou na poplatníka v částce 2570 Kč. Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka mají všichni zaměstnanci s podepsaným prohlášení k dani.

Z hrubé mzdy ve výši 43193 Kč je za těchto podmínek odvedeno sociální pojištění (6,5 % z hrubé mzdy), zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzdy) a daň z příjmu (15 % z hrubé mzdy, přičemž vyčíslenou daň z příjmu sníží ještě sleva na poplatníka). Čistá mzda za těchto podmínek je 34531 Kč.

Na doplnění uvádím, že zaměstnanec se dvěma dětmi by měl čistou mzdu 37658 Kč, což uvádím na dokreslení toho, proč se publikuje hrubá mzda.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí